Activitati droguri

Programe

„ALEGE VIAŢA, NU DROGURILE!”

Scop: informarea elevilor şi tinerilor despre efectele consumului de droguri;
Beneficiari: Elevii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 ani din unităţile de învăţământ ale judeţului Mureş, studenţi, comunitatea în general;
Locul de desfăşurare: unităţile de învăţământ din judeţul Mureş;
Durata: nedeterminată. Fiecare şedinţă va dura o oră şi se va desfăşura în cadrul orelor de consiliere.

Programul îşi propune informarea elevilor şi tinerilor cu privire la droguri– noţiuni generale, principalele tipuri de droguri, cauzele şi consecinţele consumului de droguri, prevederile legale în domeniu, cum ne putem feri de droguri, unde se pot adresa pentru ajutor, cum recunoşti un consumator. La finalul fiecărei şedinţe se vor prezenta fotografii, se va viziona un scurt film, se va aplica un chestionar pentru a obţine feed-back cu privire la informaţiile furnizate.

Activităţi

    La Sc. Gen. Nr 14 – Tg-Mureş, cls. a VI-a C, activitate de prevenire a consumului de droguri, cu tema „TINERII, DROGURILE ŞI INFRACŢIONALITATEA”.
Ora a început cu definirea generică a drogurilor (prezentarea a fost susţinută de prezentare de fotografii) pornind de la un gând al lor despre ele (din ce au notat elevii: „drogurile sunt foarte toxice, ceva care ne face dependenţi şi ne distruge viaţa”, „o moarte mai rapidă”, „înrăutăţesc sănătatea, grăbind moartea”, „ceva ce te distruge” etc.), am discutat despre dependenţă şi toleranţă, apoi ei au enumerat motive pentru care tinerii consumă droguri: din ce zic ei: curiozitate, influenţa prietenilor, probleme, lipsa de informaţii, dorinţa de a ieşi în evidenţă, etc, apoi am discutat pe fiecare în parte, în încercarea de a ajunge la concluzia că nu sunt destul de puternice/întemeiate pt. a face ceva ce ştii că-ţi face rău.
Am prezentat câteva elemente de legislaţie, am prezentat Centrul Judeţean Antidrog, s-au distribuit pliante şi autocolante. În final am rugat elevii să transmită un mesaj consumatorilor sau celor tentaţi de droguri. Câteva dintre ele: „La ce v-au folosit drogurile?”, „drogul este foarte periculos!”, „Să distrugem drogurile!”, „consumatorii fac o greşeală pe care o să o regrete toată viaţa”, „Nu te droga, nu-ţi distruge viaţa cu astfel de lucruri!”, „Nu încerca, o să-ţi strici viaţa, şi nu numai pe-a ta, ci şi a părinţilor!”, „bucură-te de viaţă fără droguri!”
Urmează o altă întâlnire pentru finalizarea discuţiilor şi vizionarea unui material video cu declaraţiile unui fost consumator.
Activitatea a fost evidenţiată într-un articol de presă.

    Colaborare la organizarea şi jurizarea concursului interliceal „Ne priveşte pe toţi!” pe tema drogurilor, ce a avut loc la Colegiul Agricol „Traian Săvulescu” Tg-Mureş. Iniţiat de psihologul şcolar Emil Bloj, concursul a avut ca principale obiective stimularea interesului faţă de problematica drogurilor, antrenarea tinerilor în a participa responsabil la problemele comunităţii din care fac parte.
Aflat la prima ediţie, concursul a constat în susţinerea a trei probe: una scrisă, de cultură generală referitoare la droguri, realizarea unui afiş publicitar pe tema luptei împotriva drogurilor şi o probă orală fulger de cultură generală referitoare la droguri.
Juriul a stabilit premiile: locul I – echipajul „Wake Up” (Grupul Şcolar Electromureş Tg-Mureş), locul II „Anti-S”( Colegiul Naţional Unirea), locul III echipajul „Speranţa” (Colegiul Agricol T. Săvulescu).
Din partea Centrului Judeţean Antidrog au fost premiate pentru afişele publicitare echipajele „Anti-S” ( locul I), „Wake Up” (locul II) şi „Speranţa” (locul III).

    În virtutea acordului de parteneriat încheiat între IPJ Mureş, prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, şi Fundaţia „Alături de Voi”, având ca scop prevenirea transmiterii HIV/SIDA şi a consumului de droguri în rândul elevilor şi tinerilor din judeţul Mureş, a avut loc în data de 18 martie – o activitate la Gimnaziul „T.Vladimirescu” Tg-Mureş.
La invitaţia direcţiunii, în prezenţa unor cadre didactice, a fost derulată o primă activitate în comun, destinată elevilor din clasele VII şi VIII.
Prin intermediul discuţiilor interactive, prezentare powerpoint, prezentare foto, am informat elevii despre HIV/SIDA – cum se transmite şi cum nu se transmite virusul, care sunt măsurile de precauţie ce trebuie luate, importanţa acestora, precum şi îndemnul de a privi şi considera persoanele ce suferă de această boală la fel ca pe ceilalţi oameni, de a nu-i marginaliza, amplificându-le astfel suferinţa.
În strânsă legătură cu această boală, a fost prezentată şi legătura dintre consumul de droguri şi HIV, subliniindu-se faptul că nu doar drogurile injectabile (ace infestate) pot aduce acest virus, ci şi comportamentul determinat de consumul altor tipuri de droguri.
Activitatea s-a încheiat cu un scurt film tematic şi distribuire de pliante şi a fost evidenţiată într-un articol de presă.

Traficul şi consumul ilicit de droguri | Traficul de persoane | Delincvenţa juvenilă | Violenţa/Violenţa în familie Infracţiuni contra patrimoniului | Corupţia | Drepturile omului | Accidente rutiere
Copyright © 2006-2007            Home | Contact | Activităţi | Legislaţie