09 Ianuarie 2025Sursa: IPJ MUREȘ

BULETIN DE PRESĂ - 9 IANUARIE 2025

APELURI FALSE LA 112: RESPONSABILITATEA ÎNCEPE CU EDUCAȚIA

Doi copii de 7 și 9 ani au alertat fals serviciul de urgență 112, mobilizând resurse esențiale în mod inutil. I.P.J Mureș subliniază importanța educației timpurii privind utilizarea corectă a acestui serviciu și consecințele apelurilor false.

La data 7 ianuarie 2025, un minor, în vârstă de 9 ani, a apelat numărul unic de urgență 112, sugerând că s-ar afla într-o stare de pericol după care a închis telefonul.

Polițiștii din cadrul Secției 14 Poliție Rurală Ghindari au desfășurat activități specifice pentru identificarea acestuia, fiind depistat la scurt timp de la sesizare.

S-a stabilit că cele sesizate nu se confirmă, acesta aflându-se într-un cantonament la Sovata.

O altă situație similară a avut loc la aceeași dată, la Suplac, când un minor, de 7 ani, a apelat 112, menționând că o persoană necunoscută i-ar cauza o stare de temere. 

În urma verificărilor efectuate, minorul a fost identificat, stabilindu-se că acesta a apelat numărul de urgență în joacă.

Astfel, atât față de instructorul minorului de 9 ani, cât și față de mama minorului din Suplac, au fost aplicate două sancțiuni contravenționale, conform reglementărilor legale în vigoare. 

Facem apel la utilizarea responsabilă a Serviciului Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112. Educația joacă un rol esențial în înțelegerea importanței acestui sistem dedicat situațiilor de urgență. Un apel fals poate duce la alocarea inutilă a resurselor, în timp ce alte persoane pot fi într-o reală situație de pericol.

Reiterăm că legislația din România prevede că „alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție, se pedepsește cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activități în folosul comunității. De asemenea, apelarea abuzivă a numărului unic de urgențe poate fi sancționată cu amendă între 1.000 şi 2.000 de lei sau cu până la 200 de ore de muncă în folosul comunității”.

***

REȚINUT PENTRU INFRACȚIUNI LA REGIMUL RUTIER

La data de 6 ianuarie 2025, polițiștii Secției 14 Poliție Rurală Ghindari au oprit, pe DN 13 A, în localitatea Fântânele, un autoturism care circula pe relația de mers Sângeorgiu de Pădure - Bălăușeri.

S-a procedat la legitimarea conducătorului auto stabilindu-se că este vorba de un bărbat, de 39 de ani, din Sângeorgiu de Pădure.

La examinarea permisului de conducere s-a constatat faptul că acesta este fals.

În urma verificărilor a mai reieșit faptul că bărbatul în cauză nu deține permis de conducere pentru nicio categorie.

A fost întocmit un dosar penal pentru infracțiunile de conducere a unui vehicul fără a poseda permis de conducere, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals.

De asemenea, la data de 7 ianuarie 2025, față de cel cauză, a fost luată măsura reținerii pentru 24 de ore.

Cercetările continuă.

COMPARTIMETNUL DE RELAȚII PUBLICE