10 Februarie 2024Sursa: IPJ MUREȘ

INTENSIFICAREA ACTIVITĂȚILOR PENTRU PREVENIREA FAPTELOR SĂVÂRȘITE CU VIOLENȚĂ DE CĂTRE MINORI

În contextul situației operative înregistrate pe raza municipiului Târgu Mureș privind infracțiunile cu violență comise în ultima perioada de către mai mulți minori, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureș, prin Poliția municipiului Târgu Mureș, Serviciul de Investigații Criminale, Serviciul Arme Explozivi și Substanțe Periculoase, au intensificat activitățile pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor cu violență, în special în zonele în care se pot înregistra aglomerări de persoane, precum centre comerciale, localuri publice, discoteci, cazinouri și parcuri.

Exemplificativ, în cursul zilei de ieri, 9 februarie, în cadrul acțiunii, polițiștii au legitimat 85 de persoane și au condus la sediul poliției 4 persoane.

De asemenea, față de două persoane, a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore.

Mai exact, la data de 9 februarie 2024, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Mureș au depistat, în cursul serii, în zona unui centru comercial din Târgu Mureș, un tânăr, de 18 ani, din localitate, având asupra sa o armă albă de tip briceag.

Acesta a fost condus la sediul poliției, fiind deschis dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de port sau folosirea fără drept de obiecte periculose.

Ulterior, în urma probatoriului administrat, față de tânărul în cauză, a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore.

Cercetările sunt continuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș. 

De asemenea, tot în cursul zilei de ieri, 9 februarie 2024, polițiștii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției municipiului Târgu Mureș au documentat activitatea infracțională în cadrul unui dosar penal deschis, la data de 5 februarie 2024, pentru loviri sau alte violențe și au dispus, față de un tânăr de 14 ani, bănuit de comiterea faptei, măsura reținerii pentru 24 de ore.

În acest caz, polițiștii au fost sesizați la data de 5 februarie 2024 cu privire la faptul că un tânăr, de 14 ani, ar fi fost agresat de alți tineri, în timp ce se afla în incinta unui spațiu comercial din Târgu Mureș.

Cercetările sunt continuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș.

Activitățile pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică și pentru prevenirea și combaterea faptelor cu violență continuă și în perioada următoare.

Precizăm faptul că polițiștii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureș desfășoară cercetări în cadrul a 10 dosare penale de loviri sau alte violențe, înregistrate în perioada iunie 2023 și până în prezent, în vederea probării întregii activități infracționale și luării măsurilor legale, în consecință.

În acest sens, reamintim faptul că, în urma activităților investigativ-operative și de cercetare efectuate, polițiștii Biroului de Investigații Criminale și Biroului de Ordine Publică din cadrul Poliției municipiului Târgu Mureș au dispus reținerea pentru 24 de ore a patru tineri, cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani, pentru fapte de violență asupra doi minori, de 13 și 14 ani. Trei dintre tinerii reținuți au fost prezentați magistraților cu propunere legală și arestați preventiv, pentru 30 de zile.

Asigurăm comunitatea de faptul că, în continuare, sub supravegherea procurorului de caz, depunem toate eforturile pentru a-i identifica  și a-i trage la răspundere pe toți cei responsabili de astfel de acte de violență.

Menționăm că absența cooperării cu autoritățile judiciare poate conduce la evenimente nedorite așa cum s-a întâmplat în cursul serii trecute pe o stradă din Târgu Mureș, unde persoane neimplicate în fapte ilicite au devenit victime ale unor fapte de violență.

Totodată, trebuie menționat că astfel de încercări individuale de a sancționa presupuși autori sunt contrare prevederilor legale și vor fi sancționate conform legislației în vigoare.

De asemenea, încurajăm toți cetățenii (părinți și nu numai), care dețin informații sau orice alte date sau materiale foto-video legate de astfel de fapte de violență, să le pună mai întâi de toate la dispoziția organelor de poliţie. 

Vă mulțumim pentru sprijinul acordat și pentru înțelegerea deplină a rolului pe care îl avem cu toții în menținerea unui mediu sigur.