RECOMANDĂRI PENTRU SIGURANȚA TUTUROR CATEGORIILOR DE PARTICIPANȚI LA TRAFIC

Pentru siguranța personală a tuturor categoriilor de participanți la trafic și pentru evitarea implicării acestora în accidente de circulație, polițiștii reamintesc câteva recomandări utile:
Recomandări pentru pietoni
- Sporiți atenţia și evitați, pe cât posibil, folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului sau în condiţii de vizibilitate redusă;
-Traversați partea carosabilă numai prin locurile marcate corespunzător și asigurați-vă temeinic înainte de a traversa. Nu păşiţi pe trecerea de pietoni înainte să vă asiguraţi că o puteţi face în siguranţă, chiar dacă semaforul are culoarea verde
- De asemenea, nu vă îngustaţi câmpul vizual cu articole de vestimentaţie voluminoase şi traversaţi prin locurile permise, după ce vă asiguraţi că şoferii au observat intenţia de a traversa, şi fără a vă grăbi, pentru ca aceştia să aibă timpul necesar pentru a opri în condiţii de siguranţă.
- Nu utilizați telefonul mobil (sau alte dispozitive electronice) atunci când traversați un drum public, astfel încât să puteți fi atent la traficul rutier.
- Nu uitați că în condiţii de carosabil umed, spaţiul necesar pentru frânare creşte foarte mult. De asemenea, pe timpul nopții sau în condiții de vizibilitate redusă, culoarea închisă a articolelor vestimentare vă pot face mult mai greu de observat de către șoferi. Nu uitați acest aspect și asigurați-vă că traversați partea carosabilă în condiții sigure.
Recomandări privind circulația pe drumurile publice a motocicliștilor
Deși prezența motocicliștilor pe drumurile publice este una cu specific sezonier, de cele mai multe ori, consecințele accidentelor în care aceștia sunt implicați sunt grave.
- Utilizați echipamentul de protecție omologat (cască, costum, cizme și mănuși) pentru că numai acesta vă poate asigura o protecție eficientă în caz de accident.
- Fiți vizibili – folosirea permanentă a luminii de întâlnire și semnalizarea oricărei schimbări a direcției de mers este obligatorie, iar pe timp de noapte sau în condiții de vizibilitate redusă, folosiți echipament reflectorizant.
- Respectați regulile privind efectuarea depășirii, manifestați prudență și efectuați această manevră numai prin partea stângă, fără a-i incomoda pe ceilalți parteneri de trafic.
- Nu creați surprize în trafic, manevrele bruște sau accelerarea puternică a motorului produc disconfort, iar aplicarea principiului ,,mă strecor” pentru că am timp sau am loc, generează risc major de accident.
- Adaptați permanent viteza la condițiile meteo, de drum și de trafic.
- Anticipați pericolele – rulând la distanță de minim 1,5 m față de vehiculele aflate în staționare, pentru a evita deschiderea bruscă a unei portiere.
- Nu confundați strada cu pista de concurs – viteza crește exponențial riscul de accident, precum și gravitatea consecințelor.
Recomandări privind circulația pe drumurile publice a utilizatorilor de trotinete electrice
- Utilizați casca de protecție și elemente de luminare și reflectorizante în echiparea trotinetei, pentru a vă proteja şi pentru a creşte vizibilitatea în deplasările pe drumul public.
- Limita de vârstă pentru deplasarea pe drumurile publice cu trotinete electrice este de 14 ani.
-Dacă un drum este prevăzut cu pistă pentru biciclete, atunci trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă. În lipsa acestei piste, circulația trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de 50 km/h.
Recomandări privind circulația pe drumurile publice a bicicliștilor
În cele mai multe dintre cazuri, biciclistul este singura persoană implicată în evenimentul rutier care suferă leziuni, aspect care crește importanța purtării echipamentului de protecție, ce poate diminua sau împiedica rănirea biciclistului.
- Utilizați casca de protecție și vesta reflectorizantă, pentru a vă proteja şi pentru a creşte vizibilitatea în deplasările pe drumul public.
- Reamintim obligaţiile legale pentru biciclişti, referitor la limita de vârstă, de 14 ani, pentru deplasarea cu bicicleta pe drumurile publice, obligaţia de a folosi vesta şi elementele reflectorizante din echiparea bicicletei, precum şi regula de a purta casca de protecţie şi de deplasare pe partea dreaptă a drumului atunci când participă la traficul rutier.
- Recomandăm ca pentru cei care învaţă mersul pe bicicletă, în special copiii, să utilizeze exclusiv trasee special amenajate sau în afara drumului public. În special copiii de vârste mici să fie sub supravegherea părinţilor, pentru a fi instruiţi şi a se obişnui cu regulile de deplasare în traficul rutier.
- Nu creați suprize în trafic, manevrele bruște şi schimbarea direcţiei de deplasare să fie făcute doar după o asigurare temeinică.
- Traversarea drumului pe trecerea pentru pietoni să nu fie făcută pe bicicletă, ci mergând pe lângă aceasta, după ce, în prealabil, v-aţi asigurat că intenţia de a traversa a fost observată de conducătorii auto şi că aceştia pot opri în condiţii de siguranţă.
REȚINEȚI: Traversarea drumurilor publice pe trecerile pentru pietoni, în timpul deplasării pe bicicletă sau trotinetă constituie abatere de la normele de circulație rutieră și poate atrage sancționarea contravențională, sau, mai grav, implicarea într-un eveniment rutier.
Recomandări pentru conducătorii auto
-Înainte de a porni la drum asiguraţi-vă că autovehiculul este în stare bună de funcţionare !
-Nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat băuturi alcoolice, substanţe cu efect psihoactiv sau sunteţi prea obosit ! Nu este pusă numai viaţa dumneavoastră în pericol, ci şi a celorlalţi participanţi la trafic.
-Respectaţi regulile de circulaţie şi adoptați o manieră preventivă de condus!
-Respectaţi reglementările legale privind transportul copiilor (folosiți centura de siguranţă şi scaunul special pentru copii).
-Folosiţi centura de siguranţă (conducători auto şi pasageri) pentru diminuarea riscului victimal.
-Utilizați telefonul mobil doar prin modul hands-free;
Poliţiştii recomandă tuturor participanților la trafic să conducă cu prudență, adoptând permanent o conduită preventivă, să adapteze viteza de deplasare la condițiile meteo și de trafic și să nu se angajeze în efectuarea de manevre riscante!